Stugsommars husägare berättar


Vi trivs med att hyra ut


Eeva och Christian Backman hyr ut sitt hus på Västkusten några veckor varje sommar. Att de tjänar pengar är inte den enda fördelen. "Vi har blivit bättre på att underhålla huset och röja undan skräp sedan vi började hyra ut", säger Eeva.


För ungefär tio år sedan bestämde sig Eeva och Christian Backman att hyra ut sitt hus via Stugsommar. Det var Eeva som tog initiativet. – Jag tyckte att det var ett bra sätt att få in pengar. Min man var lite tveksam först. Han var inte så förtjust i tanken på att ha främlingar i huset. Men jag övertalade honom och det har funkat hur bra som helst.


Familjer som gäster


Hyresgästerna är främst familjer från Norden, Tyskland och Nederländerna.


– Eftersom vi har så många sängplatser så har vi ofta två-tre familjer som hyr huset tillsammans. Vi har tolv bäddplatser. Då passar det ju jättebra för flera familjer att bo här. Huset är utrustat med alla bekvämligheter som gästerna kan önska – diskmaskin, tvättmaskin, båt, bastu, badtunna och parabol med tyska kanaler. Och det råder ingen tvekan om att hyresgästerna trivs.


– De tycker att det är jättefint och mysigt här. Om de är många som delar på huset så kanske det är lite trångt, men på sommaren är man ju utomhus för det mesta – det finns så mycket att göra här.


– Personligen tycker jag att det är mysigt att bo privat när jag är ute och reser. Jag gillar att det inte är så uppstyltat. Det tror jag att de flesta tycker. Att komma hem till någon annan, det är en speciell känsla.


Skattefritt upp till 50 000 om året


Vi hyr ut vårt hus mellan fem och sex veckor varje sommar. På detta tjänar vi nästan 40 000 kronor – skattefritt.


– En del är rädda för att det ska bli ansträngande att hyra ut huset. Visst, det är en del att göra – speciellt första året, innan man har kommit in i det. Men om du skulle tjäna lika mycket pengar genom att jobba, tänk vad mycket du måste jobba då.


För pengarna unnar sig Eeva och Christian tre-fyra veckor semester på kontinenten varje höst. Dessutom kan de investera i upprustning av huset om det behövs. Nyligen har de bytt ut alla fönster. Men pengarna är faktiskt inte det enda positiva med att hyra ut huset.


– Det blir att man röjer ut gammal bråte och att man underhåller huset. Att hyra ut huset blir som en drivfjäder att få saker gjorda. På så vis håller vi ordning i huset hela året om. Det är det näst bästa med att hyra ut huset.


Under de veckor som huset är uthyrt, bor Eeva och Christian i husvagn i närheten. På så sätt finns de nära till hands om hyresgästerna skulle behöva hjälp. Men det händer inte speciellt ofta. Oftast sköter hyresgästerna sig själva. Om det uppstår någon praktisk fråga, går den nästan alltid att lösa via telefonen.


Vi får ofta tipspengar!


Att hyra ut huset via Stugsommar har varit en positiv erfarenhet. Så positiv att Eeva har börjat rekommendera sina vänner att göra samma sak. Varje gång Eevas tips leder till att Stugsommar skriver kontrakt med en ny husägare, får hon 990 kronor i tipspengar i form av ett laddat presentkort på ICA.


– Det är bara att hyra ut, brukar jag säga. Det är roligt och du kommer tjäna pengar på det. En del är lite tveksamma i början men man behöver inte vara rädd, allt praktiskt löser sig alltid. Med Stugsommar är man ju försäkrad om något skulle gå sönder eller om någon skulle avboka. Det är en stor trygghet.Kontakta mig


Stugans adress:


Postnr.:


Ort:


Stugans storlek:


Dina kontaktuppgifter:


Namn:


Hemadress:


Postnr:


Ort:


Telefon / mobilnr.


E-mail:


 Jag har läst och accepterar Stugsommars Persondatapolitik