Hur mycket skatt behöver du betala för din sommarstuga?

Våra kunder tjänar i snitt 30.000:- per år

Vi har även kunder som tjänar mycket mer än så på att hyra ut sin stuga och det kan handla om hundratusentals kronor varje år. Några investerar i renovering av sitt hus eller sin stuga. En del drygar ut pensionen. Andra unnar sig något extra de alltid velat ha.

Avdrag och beskattning vid uthyrning av ditt fritidshus

Du kan hyra ut ditt fritidshus skattefritt upp till 50 000 kr per år, se exempel nedan:

Hyresintäkt 50.000 kr. 80.000 kr.
Grundavdrag 40.000 kr. 40.000 kr.
20% avdrag 10.000 kr. 16.000 kr.
Att beskatta 0 kr. 24.000 kr.
Skatt 0 kr. 7.200 kr.
Skatt i procent 0% 9%
Behållning efter skatt 50.000 kr. 72.800 kr.

Ovanstående gäller för privatpersoner. Reglerna är annorlunda om du äger hus via ett bolag. Observera att skattereglerna kan komma att ändras. För ytterligare information, besök www.skatteverket.se.

Hyr ut din sommarstuga genom Stugsommar

Bli en del av ett starkt team som består av kunnig personal när du hyr ut ditt fritidshus genom Stugsommar. Med över 60 års erfarenhet får du service och råd om att hyra ditt specifika fritidshus. Vi garanterar både säkerhet, trygghet och service för både dig och dina gäster.

Förutom vår egen onlinemarknadsföring samarbetar vi med över 10 000 resebyråer och flera stora bokningsportaler som Airbnb och Booking.com för att nämna några. Detta gör vi för att marknadsföra ditt fritidshus bredare än någonsin - och för att nå ut till så många gäster som möjligt på ditt fritidshus. Vi annonserar digitalt på Google, sociala medier, bannerannonser och dessutom arbetar vi intensivt med sökordsoptimering.

Egen ägarhemsida

Via en personlig pinkod kan du när som helst logga in till din egen webbsida för din stuga och följa din uthyrning. Där kan du se hur mycket du tjänat på din stuga och vilka gäster som kommer.

På denna sidan kan du:

Försäkring

Som den enda stugförmedlaren i Sverige erbjuder vi dig en helt kostnadsfri inventarieförsäkring där vi betalar premien. Din trygghet om olyckan är framme och en gäst orsakar skada på din fastighet. Inventarieförsäkringen är ett komplement till din ordinarie försäkring och ska täcka i de lägen där din ordinarie försäkring inte gäller i samband med uthyrning av din stuga eller ditt hus. Se alltid till att din stuga täcks av en ordinarie försäkring och du får dessutom vår trygghetsförsäkring som komplement!

20 % Rabatt andra fritidshus

Passa på att själv åka på semester när du har ditt fritidshus fullt av gäster eller när andan faller på. Du som stugägare på Stugsommar får 20% rabatt på att hyra fritidshus och semesterboende genom DanCenter eller Belvilla i mer än 21 europeiska länder. Det här är bara några av de fördelar du har som stuguthyrare genom Stugsommar.

Betalning i förskott

De flesta hyr ut sin stuga för att tjäna lite extra. Kanske för att spara ihop till en semesterresa, för att få pengar att investera i stugan eller för att bara kunna unna sig det där ”lilla extra”. Vi förstår att det är viktigt för dig att känna ekonomisk trygghet i ditt val av samarbetspartner. Därför sker utbetalningen i förskott den första vardagen i månaden för de bokningar som infaller under den aktuella månaden.

Vad händer om gästen avbokar?

Vi har marknadens mest generösa försäkring mot sena avbokningar. När en gäst avbokar senare än 30 dagar innan ankomst får du ändå 100 % av din hyra! Vi förfogar då över huset den aktuella veckan med målet att hitta en ny hyresgäst.

Läs också: Regler för uthyrning av stuga i Sverige.

Frågor och svar - Skatt


Måste jag betala skatt på mina hyresintäkter?

Oavsett om du hyr ut ditt fritidshus privat eller genom en uthyrningsfirma måste du betala skatt på hyresintäkter över 50 000 kr. När du hyr ut via en förmedlingsfirma är det de som räknas som hyresvärdar och därmed också betalar in moms för hyresintäkterna. Den vinst som går till dig som ägare av fastigheten är det belopp du ska beräkna din skatt på. Läs mer på www.skatteverket.se

Vilken typ av inkomst räknas hyresintäkter som?

När du hyr ut ditt fritidshus med överskott, ska du redovisa överskottet som inkomst av kapital. Skatten är 30 procent. Överskottet beräknas på olika sätt beroende på vilken typ av bostad du hyr ut. Du får göra ett schablonavdrag oavsett bostadstyp. Schablonavdrag är 40 000 kronor + 20 procent av hela hyresinkomsten per bostad och år. Det har ingen betydelse hur många som äger bostaden.